Istoria artificiilor

Istoria artificiilor
Istoria artificiilor incepe in urma cu 2.000 de ani, in China. Alchimistii vremii erau in cautarea unui elixir care sa le asigure imortalitatea. Desi nu ar reusit sa descopere reteta nemuririi, din incercarea lor avem acum cele mai spectaculoase lumini efemere, folosite in momente festive. Substanta descoperita in demersul grandios al alchimistilor chinezi avea in compozitie azotatul de potasiu, carbune si sulf; sau praful de pusca cunoscut azi.
Artificiile au fost folosite in China si pentru a alunga spiritele rele. Zgomotul puternic si ciudat pe care acestea le faceau speria deopotriva animalele cat si oamenii, de aceea chinezii s-au gandit ca ar avea efect si asupra spiritelor rele, in special asupra celui numit Nian, despre care se credea ca se hraneste cu oameni si cu recoltele lor. Astfel, cu timpul, a devenit o traditie ca oamenii sa arunce tulpini de bambus in foc, in timpul sarbatorii Anului Nou Chinezesc, acestea fiind primele asa-zise artificii. Tulpinile de bambus cresc atat de repede incat inauntrul lor raman blocate buzunare de seva si aer, care, atunci cand se incalzesc, se extind si se sparg din interior, creand acel zgomot puternic. In orasul Liu Yang din China exista un muzeu si un templu ridicat in timpul dinastiei Song, dedicat unui calugar chinez numit Li Tian. Acesta este creditat cu inventia artificiilor acum 1000 de ani. Poporul chinez sarbatoreste inventia artificiilor pe fiecare 18 aprilie, aducand jerfe lui Li Tian. In cele din urma, arta si stiinta artificiilor s-a dezvoltat intr-o profesie independenta. In China Antica, pirotehnicienii (maestrii-artificiilor) era respectati pentru cunostintele si priceperea lor in montajul afisarii luminii si sunetului intr-un mod uimitor.
Prima documentare istorica a artificiilor dateaza din secolul al VII-lea, in China care este de altfel, cel mai mare producator si exportator de artificii din lume. De aici provine 90% din productia de artificii. In 1240, arabii au aflat despre existenta prafului de pusca. Un sirian, pe nume Hasan al-Rammah, a scris despre artificii, folosind termeni prin care sugera ca a luat cunostinta de existenta lor din surse chinezesti. In Anglia, primele artificii au fost folosite la nunta regelui Henry al VII-lea, in 1486. Daca visezi artificii inseamna ca iti place sa fii in centrul atentiei si obisnuiesti sa faci pe grozavul in public. De asemnea, simbolizeaza entuziasm si voie buna. Artificiile erau folosite cu prilejul a numeroase festivitati, pentru a alunga spiritele rele si pentru a aduce prosperitate. Cele mai mari artificii de ciocolata au masurat 3 metri inaltime si 1,5 metri in diametru si au continut 60 de kilograme de ciocolata Swiss Cailler. Artificiile au fost lansate in Zurich, in noaptea de Revelion a anului 2002. In Marea Britanie, cele mai multe artificii sunt lansate pe 5 noiembrie, pentru a comemora Guy Fawkes - o sarbatoare prin care se celebreaza esuarea Complotului Prafului de Pusca din 1605, cand s-a incercat asasinarea regelui James I in cladirea Parlamentului.
In Franta, focuri spectaculoase de artificii au loc pentru a celebra Ziua Bastilliei, ziua nationala a Frantei. Cea mai mare racheta cu artificii a cantarit 13 kilograme si a fost lansata in 2010, in Portugalia. Regina Elisabeta era fascinata de artificii, asa ca a creat un nou titlu onorific: "Fire Master of England". Titlul era acordat celui care realiza cel mai frumos spectacol de artificii. In japoneza, cuvantul pentru artificii este "hanabi", care inseamna chiar "floare de foc". Amedee-Francois Frezier a publicat un "Tratat despre artificii", in 1706, in care vorbeste despre utilizarea recreationala si ceremoniala a artificiilor. In timp, cartea a devenit un text de capatai pentru producatorii de artificii. O racheta poate atinge viteza de 241,4 km/h, dar invelisul poate atinge altitudinea de 200 de metri. Recordul pentru cel mai mare foc de artificii a fost obtinut in Portugalia, in 2006, si a constat in 66.326 de artificii.
Electricitatea statica din hainele sintetice poate aprinde pocnitorile. Cei care le confectioneaza poarta numai haine din bumbac. Italia a fost prima tara din Europa care a realizat cu adevarat exprimente cu artificii. Italienii au fost, de asemenea, primii care au folosit invelis pentru pocnitori pentru a fi incarcate in tunuri si impuscate in vazduh. Jumatate dintre cei care sunt raniti de artificii sunt copii sub varsta de 16 ani. Cel mai mare eveniment anual din Europa in care este orchestrat un spectacol de artificii impresionant este Festivalul International de la Edinburgh, Scotia, unde un milion de artificii sunt lansate timp de o ora. Primele artificii aveau doar doua culori: portocaliu si alb. In Evul Mediu, au fost obtinute alte culori, prin adaugarea unor saruri. Albastru este culoarea cel mai greu de realizat. In 1996, au fost lansate pocnitori in continuu timp de 22 de ore, in Hong Kong. The Walt Disney Company este cel mai mare consumator de artificii din lume.